Smartlog v3 » Mit forsøg med pni-t » Status
Opret egen blog | Næste blog »

Mit forsøg med pni-t

En beskrivelse af mit forsøg på pni-t behandling

Status

28. Mar 2010 23:28, Gala

Tirsdag den 23. marts 2010 genoptog jeg den medicinske behandling.

 

Følgende er mine primære symptomer; træthed, koncentrationsbesvær, føleforstyrrelser på store dele af ryggen og i hele venstre side, 'sodavandsfornemmelse' i en eller begge fødder, meget lav stresstærskel.

I øvrigt fik jeg meget a propos en reminder om min sygdom, da jeg mandag spænede efter en bus i et tempo og over en afstand jeg ikke har præsteret lignende i årevis. Som resultat kunne jeg næsten ikke løfte mine ben, da jeg nåede bussen og jeg mærker trætheden endnu, 6 dage senere.

 

En del af BB's teori går på, at mange af de symptomer, vi med ms mærker på plaks i centralnervesystem skyldes, at hjernens signalstoffer ikke er rigelige og i balance med hinanden. Dette underbygges med at der findes personer med plaks, som ingen symptomer mærker overhovedet - og hvad mon forskellen er?

BB mistænker at jeg mangler serotonin. Blandt følgerne af mangel på serotonin er føleforstyrrelser, også sodavandsfornemmelsen, og den lave stresstærskel. Det er jeg enig med hende i, jeg supplerede også serotonin i min første behandling. For at afklare om det er tilfældet, starter jeg med en SSRI (Fontex er fx en SSRI, det er den boldgade vi er ovre i). Selective Serotonin Reuptake Inhibitor, sørger for at serotonin som er blevet 'brugt' til at transportere et signal fra én nervescelle til den næste ikke som normalt genoptages i systemet, hvorfor hjernen er nødsaget til at producerer noget nyt.

Viser jeg positive resultater skal jeg begynde at tage 5htp (5 hydroxytryptofan), som er byggestenen til serotonin, eller tryptofan (som er byggesten til 5htp), så min krop automatisk producerer tilstrækkeligt serotonin.

Vi forventer at der kommer styr på serotoninmangelssymptomerne - ja, eller nogle af dem i det mindste - og skal senere i forløbet supplere med dopamin for at imødegå min træthed. Det ser jeg frem til at prøve, omend det er lidt skræmmende, da det er et stof jeg ikke tidligere har prøvet. 

 

Og hvordan går det så?

Hver aften noterer jeg hvordan det går mig i forhold til 10 forskellige symptomer. Dette er mit barometer, og den eneste måde jeg kan holde styr på, hvornår jeg oplever det ene og det andet og hvordan min tilstand udvikler sig.

Da jeg startede behandlingen hos BB i Sverige en forårsdag i 2007, angav jeg fx min træthed som 3 på skala fra 1 til 10, hvor 1 er værst og 10 er bedst. Så lavt er tallet aldrig kommet siden.

Der er gået 5 dage og jeg er trappet fra 5 mg over 10 mg til 15 mg fluoxetin (SSRI). Min stresstærskel er mærkbart højere, 2 tal på skalaen, hvilket er skønt og kommer hele familien til gode. Når jeg er mindre stresset, er jeg mere glad og verden er et bedre sted at være. Mine føleforstyrrelser lader til at være nogenlunde uændrede fra tirsdag til søndag.

De 5 dage, der er gået har imidlertid ikke været særlig afslappende dage for mig; onsdag til møde hele dagen, torsdag fridag med mange aftaler, fredag travlt på arbejde og søndag alene med skattebarnet.

 

Tags